lördag 26 november 2011

Mikrofrakturering

Smaka på det ordet.

Den heliga graalen för idrottsskadade.
Moder Teresa för onda knän.
Hoppets svaga sken för en senior i smärtans mörker.
Plockgodis på en Onsdag.
Tre kakor till kaffet.
Ostsmörgås till frukost istället för musli.

Ja, ni förstår tyngden i ordet nu misstänker jag.

För ca ett år sedan opererades jag för andra gången i höger knä och benämningen på ingreppet var just Mikrofrakturering.
Tekniken uppfanns runt 1999 säkert i Danmark där allt verkar uppfinnas och är det enda sättet att försöka återskapa brosk vilket ju är fantastiskt vid just en broskskada som artros.

Små blödningar skapas vid broskskadan som resulterar i att stamceller rinner ut och återväxer brosket! Fantasktiskt är bara förnamnet.

Rehabtiden är väldigt lång och risken att skadan slås upp under den tiden är ochså väldigt stor vilket gör att ingreppet i sig för med sig lite tankehemläxa för att resultatet skall bli bra.

Lyckas operationen å andra sidan och rehabövningarna sitter som en smäck kan man tydligen återfå en stor del av sin "tidigare" rörelsefrihet och det utan smärtor. Hellre det än att tvingas operera in ett plastknä kan man lugnt tycka.

I mitt fall var inte broskkadan av typ 3 men väldigt nära vilket gjorde att mikrofraktureringen inte utfördes. Två år med bibehållen träningsmängd var domen innan förslitningen var total i knät och metoden förmodligen är på tapeten igen.
Det innebär att Oktober nästa är ligger jag under kniven igen för detta.

Strålande då Lidingöloppet ju går i September. Planerat och klart!

Barfotalöpningen för mig har gett två saker i första hand:

1. Jag kan springa trots knäskadan. Förvisso har jag ont och är stel dagen efter men inte alls i jämförelse med tidigare då jag var en hälspringare.

2. En grym nytändning på löpning.

Jag vet att sakta men säkert sliter jag ner det lilla brosk som finns kvar men det gör jag med lugnets vishet då jag hoppas att en mikrofrakturering kommer att lösa alla mina problem. Kankse naivt att tycka så men vad ska jag göra?

Ge upp löpningen helt? Nej - det skulle inte vara på tal.

Och om inte operationen lyckas ställer jag in knät längst in i garaget bland dom andra trasiga sportgrejjorna...

/Kör hårt!

söndag 20 november 2011

Ljusterö minimalistic

Träningen går bra och jag tycker att kroppen tar emot passen riktigt bra nu. Spinning blandat med MTB och minimalistisk löpning är receptet.
Grundträningen har strykigt på foten senaste veckorna vilket inte är planen. Passen utomhus har tagit överhand lite på grund av det underbara vädret.

Veckan som kommer blir ett hopekok av basövningar på gym, spinning med Stockholm Multisport, långpass i minimalistisk stil samt ev också MTB i lite högre fart. På Lördag står det 13 km barfota i spåret på schemat.

Fokus är styrka och uthållighet även om fart kommer in mer nu.

Idag körde jag ett pass i badtofflorna på ljusterö med Jesse. 11 km asfalt, grusväg och avslutningsvis singletrack bort till "rävbacken" där vi skojade till det med 35 min fart för att skaka ur benen. Grymt skönt pass i en höstrustad skärgård. Den här tiden på året är faktiskt en favvis att vara i skärgården.

5 badtofflor av 6 möjliga!

Kameran var inte med idag så ni får hålla tillgodo med en bild på Johan Olsson som visade att vila på schemat kan ge oanade resultat.


Igår blev det två timmar krattning i A3...Tröskelpass som resulterade i en ond ländrygg, samt 60 MTB i A3+. Det var ett grymt skönt urblåsarpass med 3 st backrusningar och fokus på tyngre växlar och rundtramp.


Hej!

måndag 14 november 2011

Skonyheter

AR VM i Tasmanien är till ända och livet är åter tillbaka till det normala!
Sverige gjorde en unik insats och intresset för denna sport kommer att explodera vilket är rikigt kul. En rolig artikel på den största multisport/AR siten i europa (?) botaniserar i anledningen varför alla fyra lag placerade sig så bra som 1, 2, 5 och 6 i ett VM.

Kul läsning: http://www.sleepmonsters.com/racereport.php?race_id=9320&article_id=7423&page_count=1&page_action=rep

Inte minst laddades jag själv av en gedigen träningsglöd som resulterat i ett antal riktigt bra träningspass!

Stockholm Rogaining hoppades av i sista sekund. Min teamkompis var krasslig och en dag på landet med familjen tog då snabbt plats som mer intressant än att tagga igång igen med annat lag.
Härlig korvgrillning på stranden bevisade att beslutet var rätt och jag är inte mer än människa när det lockas med såna trevliga aktiviteter!

Träningen den senaste veckan har bestått i löpning samt MTB och spinning. Nu tycker jag att cykelstyrkan börjar komma så smått men syreupptagningen haltar något. Snabbare träningspass och intervaller är nyckeln och fler sådana pass har lags in.

Jag känner dock att grundträningen fått stryka på foten en aning vilket inte är bra alls för knät då hela detta år ska ägnas åt just benstyrka för att avlasta knät.

Back to basic igen från och med nästa vecka.

Testet på på mina Inov8 Bare-x Light 150 kommer inom kort då jag inte hunnit testa klart, 10 - 15 km på band har det blivit med dessa och jag tycker det känns väldigt bra redan nu.
Mer inom kort.

Aquasocks och barfota har det istället blivit mer fokus på.



Aquasocken har jag sprungit ca 25 km med nu totalt från jag fick dom och jag tycker det fungerar riktigt bra. Långpass med dessa kommer att vara en aktivitet jag lägger in mer och mer nu under vintern.

Mina Trail gloves är fortfarande min favvodojjer och dessa har tillryggalagt ett antal mil i veckan. Jag tycker dessa är fantastiska på alla sätt och vis förutom den lilla irriterande egenskapen dom har att ta in småstenar och grus i luftningshålen vilket leder till skavsår i hålfoten.

Ren barfotalöpning lägger jag in mer från December då jag hoppas att snön inte kommer än. Körde drygt en mil i söndags på ganska stenig löpspår med viss sandbotten och grovt flis.


 


Givetvis hoppas jag att snön kommer snart...! Så jag kan börja åka skidor. Ojoj hur ska jag ha det?

Största svårigheten att springa barfota nu är att det är så himla kallt första kilometrarna vilket domnar bort fötterna och då känner man inte om det gör ont eller inte. Kanske bra det med tanke på grusunderlaget i detta fall. Efter ett par kilometer kommer känseln tillbaka på gott och ont!




Löpturen var tillsammans med min starka fru och trots att vi båda tränar mycket har vi sällan eller snarare aldrig tränat ihop! Kul var det i alla fall.


Passet började för min del av MTB sedan löpningen och sedan MTB hem. Totaltiden blev ca 2.5 timmar vilket var ganska perfekt.

I morgon vankas det MTB tillsammans med Fredrik Kessiakoff och Silva vilket blir grymt kul. Återkommer med rapport!

Skonyheter ja.

Runner World listar några av dom nyheter som dyker upp i butikerna 2012 här http://www.runnersworld.se/artiklar/skonyheter-for-2012.htm

Jag tycker att t ex AdiPure Adapt nedan ser riktigt intressant ut:


Och New Balance RC5000 med sina 90!! gram


Och Minimus trail


Och Zero Drop


Och Salomons S-lab Sense


Och....Ja, ni fattar. Nästan alla tillverkare kommer med minimalist/barfotaskor vilket är kul.


Hej!

måndag 7 november 2011

Lidingöloppet barfota

Japp, Rihanna blev ju snorig, 20 minuter efter annonserad starttid! Alla kids i globen chockades svårt.

Vi pappor, ca 4 i antal, tog det hela mer sansat.

Många grät öppet och det hela var en total katastrof. Alltså inte för papporna utan för kidsen.

För mig vankades istället internettande i form av att följa Adventure Racing VM online igen! Fantastiskt!

Idag vid lunch gick Thule i mål som vinnare tätt följt av Silva och ännu tätare följt av Seagate från Nya Zeeland!

Foto: Andreas Strand. Silvas Silver!

Foto: Andreas Strand. Thule World Champions!


Svenska lag etta och två i ett VM!

Otroligt vad starka dom är. 5.5 dygns tävlande är inget man leker bort.

Att det är första gången ett svenskt lag vinner den ädlaste av valörer gör ju det hela än större. Detta kommer som ringar på vattnet motivera ännu fler svenska multisportare att ta sig till nästa nivå - var så säker!

För egen del är nu min anmälan till Lidingöloppet reggad och klar. Barefootracer är min förening vilket även är målet med loppet 2012 - att springa barfota.
Det har gjorts förrut så det är ingen utomjordisk bedrift men antalt är vad jag vet väldigt få, till och med kan räknas på en hand, som genomfört loppet helt barfota.

Tidsmål är svårt att sätta upp i detta fall men runt 2:30 borde vara något slags riktlinje.

Träningen har legat lite nere pga halsont sedan Sturebaden, vilket förövrigt var kalas.
80 min stenhård massage resulterade i någon slags effekt som i sin tur resulterade i halsont.

Idag är den borta och nu ska jag ut på en MTB-tur för att mäta upp några löpvägar till jobbet. Naturliga intervaller lär det bli för att skrämma igång kroppen.

I morgon blir det löpintervaller med mina Merrell trail glovs och på Onsdag blir det 90 minuter spinning med Stockholm Multisport för att förbereda benen inför lördagens Stockholm Rogaining.
Om nu inte min hand sätter käppar i hjulet så att säga för det eventet då jag fortfarande har grymt ont efter Roslagsledskraschen förförra Lördagen.

Jag är inte alls nöjd med cykelformen men det finns inte tid till annat än att gnälla nu.

Hej!

onsdag 2 november 2011

Löpbandsintervall och Spa

I morgon är det spa-dag på Sturebadet. Fint folk ska ha det fint!

Vad kan då vara bättre än att köra tre dagar stenhård träning så att massören får arbete för sin lön!
Nej, inte mycket förmodligen.
Så i förrgår var det cykling på Roslagsleden i blött och lerigt väglag varvat med grisig cykling i motvind på asfaltsvägar.
Jag har tappat mycket av cykelstyrkan tyckte och Stockholm Rogaining nästnästa helg lär bli slitigt för min del.

I går körde jag 9km löpning med stegrande fart med Inov8 x-talon minimalist-skorna med syftet att ligga lite högre i fart men att försöka hålla ett bra steg och en ekonomisk fotisättning vilket fungerade bra.

Idag kördes ett grispass på gymmet med cykel i zone 3 20min samt löpintervaller på band 5 x 2 min stegrande med gåvila emellan.
Dessa kördes med dom nya Inov8 Bare-x light 150 dojjorna - kändes RIKTIGT grymma!

Vikten är otrolig, eller avsaknaden av densamma menar jag.

Sedan kördes maxvikter på tre benövningar genom 3x5 repsmodell.
Efter det kom jag knappt till omklädningsrummet! Fint kändes det i alla fall. Nu ser jag fram emot massage i morgon!

Vaderna känns bra och jag har kört med kompressionssockor på kvällarna vilket verkar fungera bra. Snorigheter far omkring hoss kids och fru.. vi får se vart dom fastnar härnäst. Förhoppningsvis inte hos mig.

En annan som är snorig är Rihanna som ställde in sin konsert i Malmö i förrgår på grund av influensa men spelade i Globen i går med hjälp av någon slags superpiller.

Snorig eller?

Vi skall i alla fall se henne ikväll vilket lär bli grymt om hon nu inte har däckat igen.

Hej!